Neden Mesleki Yeterlilik Belgesi Almalısınız?
“Neden mesleki yeterlilik belgesi almalısınız?”başlıklı bu yazımızda sizlere mesleki yeterlilik belgesinin nasıl alınacağından, neden alınması gerektiğinden, nereden alınabileceğinden, alınması zorunlu olan mesleklerden, aldığınız belgeyi nasıl sorgulayabileceğinizden ve mesleki yeterlilik belgesinin sınav sonuçlarından bahsediyor olacağız.
Neden mesleki yeterlilik belgesi almalısınız? Çünkü günümüzde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belgelendirme şartı getirilen çalışma alanlarında mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçilerin çalıştırılması kanunlar gereğince yasaklanmıştır. Eğer bu mesleklerden birisinde çalışmak istiyorsanız bu belgeyi almanız gerekmektedir. Peki, mesleki yeterlilik belgesini nasıl alabilirsiniz?
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun belirlediği ve belge verme yetkinliği tanıdığı belli başlı kuruluşlardan alınmaktadır. Bu belgeyi almayı düşünen bireylerin öncelikle çalışacağı mesleği saptaması ardından bu belgeyi alabileceği kurumları araştırması gerekmektedir.
Belge alınacak kuruluşun Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belge verme yetkisine nail görülmesi bir hayli önemlidir. Zira Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanmamış kuruluşların belge verme yetkisi bulunmamaktadır. Yetkisi olmayan kuruluşlardan temin edilen belgelerin ise herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır.
Peki, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanmış bu kuruluşları nasıl bulabilirsiniz? Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun kendi web sitesi üzerinden, yetkilendirilmiş kuruluşlar sayfasına tıklayabilirsiniz. Açılan yetkilendirilmiş kuruluşlar sayfasında ise arama yaparak size uygun olan kurumu kolaylıkla bulabilirsiniz.
Unutmayın ki, belge alacağınız kuruluşun Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olması bir hayli önemli ve zorunludur.
Aradığınız şartlara uygun olan yetkilendirilmiş kurumu bulduğunuz takdirde ihtiyacınız olan yeterlilik belgesini almak adına bu kuruluşa başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Şayet başvurunuz onaylanır ise kuruluş tarafından eğitim alabilmeniz adına çağırılacaksınızdır.
Mesleki yeterlilik belgesialabilmeniz için eğitim aldığınız sürecin sonucunda ise aldığınız eğitimlerle ilgili birden fazla sınava tabi tutulacaksınızdır. Sınavları da başarılı bir şekilde verdiğinizi varsayarsak bir değerlendirilmeden geçeceksiniz.
Eğitiminizi başarılı ve uygun bir şekilde tamamladığınız takdirde ise ihtiyacınız olan mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanacaksınız, bu aşamadan sonra ise belgenizi alabilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nerelerden Alınır?
Mesleki yeterlilik belgesiyalnızca Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanmış ve belge verebilme yetisinde görülmüş, yetkilendirilmiş kuruluşlardan alınabilmektedir.
Belge verebilme yetkisine sahip olmayan kuruluşların belgelendirme yapmaları kanun önünde yasal değildir. Yetkisi bulunmayan kuruluşlardan temin edilen belgelerin ise kanun önünde herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanan bu kuruluşların ayriyeten ulusal mesleki yeterlilik sistemlerine de uygun bir şekilde işliyor olması gerekmektedir.
Mesleki yeterlilik belgesine sahip olan bir bireyle mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan bir birey arasında gözle görülür ve fark edilir bir sürü fark bulunmaktadır.
Mesleki yeterlilik belgesiher iş ve meslek grubu açısından ayrı ayrı verilmektedir. Kuruluşlara yaptığınız başvurudan sonra alacağınız eğitim ise yine bu yapacağınız iş ile alakalı olacaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Sorgulanır?
Mesleki yeterlilik belgesialmak adına Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belgelendirme yetkisi tanınan kuruluşlardan herhangi birine başvuru yaptığınız takdirde ve başvurunuz onayladığında başvuru yaptığınız mesleğe göre bir belli başlı bir eğitime tabi tutulacaksınızdır.
Bu eğitimi başarılı bir şekilde tamamladığınız takdirde ise bir seçtiğiniz meslekle alakalı sınavlara giriyorsunuz. Sınavlardan sonra ise sınavlarda başarılı bir performans sergilediğiniz takdirde değerlendirmelere tabii tutuluyorsunuz. Bu değerlendirmelerden sonra ise sonuçları bekleme aşamasına geçiş yapıyorsunuz.
Oldukça sabırsızlık içeren bu bekleme sürecinin ardından belgelerin açıklandığı zaman geldiğindeyse belgenizi internet üzerinden sorgulama hakkına sahip oluyorsunuz. Mesleki yeterlilik belgesi alıp alamadığınızı, Mesleki Yeterlilik Web Portalı üzerinden ya da E-Devlet’ten kontrol edebilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonuçları
Mesleki yeterlilik belgesi başvuru sonuçlarınız şayet başarılı işe mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarından yeterlilik belgenizi istediğiniz zaman temin edebilme hakkına sahip olmaktasınız.
Fakat sınavınızın sonuçları iyi gelmediyse bunun birçok sebebi vardır. İlki sizin derslere yeterince ilgi göstermemizken bunu kurumun iyi bir eğitim verememesi takip etmektedir.
Mesleki Yeterlilik Şartları
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetkilendirildiği kuruluşlardan alınan bir belge olan Mesleki Yeterlilik Belgesi belgelendirme kuruluşları tarafından ulusal bir şekilde değerlendirilerek verilecek olan belgedir. Tanımlanan esaslara uygun olarak yürütülür ve değerlendirmeler sonrasında bu belgeyi almaya hak kazanabilirsiniz. Ulusal bir yeterliliği olmayan kişiler bu belgeyi almaya hak kazanamazlar. Öğrenme kazanımlarına sahip olarak bilgilerinizin de artması gerekir.
Beceri ve yetkinlikleriniz de yapacağınız mesleğe göre ayrı ayrı değerlendirilir. Bu neden ile beraber mesleki yeterlilik belgesi alacak her birey birçok sınıflandırılmış şartlardan her birine uymak zorundadır. Bu değerlendirmeyi yeterli olacak şekilde geçtikten sonra mesleğe uygun olduğunuz kanıtlanmış olursa kolayca mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanarak bu belgeyi kullanabilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Avantajları
Mesleki yeterlilik belgesi avantajları ile beraber oldukça fazla işe yarayan bir belge olarak karşınıza çıkar. İşsizliğin azalması ana amaç olduğu için bu şekilde mesleklendirme çalışmaları devletin yürüttüğü çalışmalardan biri olmaktadır. Verimli bir şekilde iş çalışma ortamlarının oluşması da bu yüzden çok önemli oluyor.
Daha nitelikli olarak iş imkânları sunarak insanların da belgeleri ile beraber iş sahibi olmaları sağlanan önemli bir olaydır. Bu nedenle mesleki yeterlilik belgesi önem arz eden ve mutlaka alınması gereken bir belge türü olarak halen alımları devam ediyor. Standartları yükselterek kaliteli iş imkânları ile beraber belgeniz dâhilinde bu meslekleri yapmaya hak kazanmak için ise bir sınava girmeniz gerekiyor.
Belgeyi almak için bir süreçten geçerek kolayca bu belgeyi almaya hak kazanabilirsiniz. Öncelikle uzmanlık alanınızı belirleyerek hangi alanda belge almak istediğinize karar vererek belge alma işlemine başlayabilirsiniz.
Şu ana kadar belirlenen 800 kadar belge alabileceğiniz meslek grubu bulunuyor. Bu meslek grupları ile ilgili hangi konuda yeterliliğiniz varsa ona göre bir sınava girmeniz gerekiyor. Bu yeterlilik sınavları için belli bir ücret ödedikten sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavına girebilirsiniz.
Daha sonra bu sınav değerlendirilir ve yeterlilikleriniz bu sınav itibari ile sorgulanmış olur. Sınavda yeteri kadar bir başarı gösterdiyseniz buna göre bu belgeyi almaya hak kazanabilirsiniz. Bütün performansınızı bu sınavda kullanmanız gerekecektir. Ulusal şekilde yeterliliklerinizin ölçüldüğü bu sınavı eğer alanınızda uzman değil iseniz geçmeniz pek de mümkün olmayacaktır.
Farklı nedenler ile kendinize uygun olan ve bilginizin olduğunu konularda yeterliliğiniz olduğunu düşünüyor iseniz ve bundan eminseniz kolayca sınava başvurduktan sonra her şekilde sınavı geçmeniz mümkün olacaktır. Sınav sonucunda teorik olacak şekilde bu sınavı geçmiş olursanız bu belgeyi almaya hak kazanacaksınız. Başarılı olan kişi hem belgeyi aldığına dair bir kimlik kartı hem de belgesi ile beraber çalışmaya başlayabilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Neden Zorunludur?
Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu tutularak haksız iş rekabetinin önüne geçmeyi amaçlayan bir belge olarak karşınıza çıkar. İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde farklı kararnameler ile beraber yasalaşan mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Mesleki Yeterlilik Kurumu kanununda da önemli ölçüde değişen değişiklikler yapılarak farklı bir düzenleme gerçekleşmiştir.
Çalışma ve iş dünyasını düzenleyen bu belgeler ile beraber aslında kolaylıklar da gelmiştir. Kanuna göre yapılan değişikliklere uyarak kolayca bu meslekleri yapmaya hak kazanabilirsiniz. Direkt olarak sınava girdikten sonra ise belgeyi almaya hak kazandığınız takdirde bu belgeyi alarak mesleğinizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Brisa Akademi Belgelendirme Birimi
Brisa Akademi Belgelendirme (BAB), Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylı mesleki yeterlilik belgesi veren kuruluşlardandır. İşgücü gereksinimi duyulan sektörlerde çalışmak isteyen bireylere Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylı mesleki yeterlilik belgesi verir. Bu belgeye sahip olmak için bazı sınavlardan geçer not almak gerekir. Brisa Akademi Belgelendirme hem sektöre işgücü kazandırıyor hem de iş ihtiyacı olan bireylere belgelendirme yöntemi ile işe alımlarda öne çıkmalarını sağlıyor.
Peki, Brisa Akademi Belgelendirme’nin sektördeki diğer belgelendirme kuruluşlarından farkı nedir?
- Brisa Akademi Belgelendirme, belgelendirme sürecinin tüm aşamalarında size destek olur.
- Mesleki yeterlilik belgeleri ulusal yeterlilik düzeyindedir.
- Belgelendirme süreci daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilir
- Uygun fiyatlar karşılığında Mesleki Yeterlilik Kurumu belgesini alabilmeniz mümkündür.
- Brisa Akademi Belgelendirme sektördeki tecrübesi sayesinde belgelendirme işlemlerinde kesin çözüm elde edersiniz.
Brisa Akademi Belgelendirme Hangi Mesleklerde Yetkilidir?
Brisa Akademi Belgelendirme, endüstriyel sektörlerin ihtiyaç duyduğu iş gücüne mesleki yeterlilik belgelendirmesi ile katkı sağlıyor. Belirli alanlarda uzman kişilerin belgelendirme sistemi ile uzmanlıklarını ön plana çıkartıyor.
Brisa Akademi Belgelendirme’nin belgelendirme yetkisi olduğu meslekler;
- Lastik Bakım Onarımcısı ( Seviye 3 )
Lastik Bakım Onarımcısı (Seviye 3) programı ile mesleki bilince sahip kalifiye personellerin sektörde çalışması için hazırlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı meslek bölümüdür. Bu bölümün diğer mesleklerde olduğu gibi farklı seviyeleri vardır. Brisa Akademi Belgelendirme Birimi’nde seviye 3 alanında belgelendirme yapılmaktadır.
- Otomotiv Ön Düzenci ( Seviye 3 )
Otomotiv Ön Düzencisi (Seviye 3) mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan bireyler işe alımlarda diğer adaylara kıyasla ön plana çıkar. Bu belge sahibinin Otomotiv Ön Düzenci mesleğine dair bilgi sahibi ve yetkinliği olduğunu kanıtlar niteliktedir.
- Makine Bakımcısı ( Seviye 3 )
Makine Bakımcısı (Seviye 3) mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilere sektörde yer vererek mesleki alan ve üretimde kalitenin artırılması hedefleniyor. Bu belgelendirme kapsamında Makine Bakımcısı mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak için A Grubu ( İş Sağlığı Güvenliği, Çevre ve Kalite ) birimlerinin hepsinden, B Grubu ( Önleyici Bakım ve Düzeltici Bakım ) birimlerinden en az birinde başarılı sonuç elde etmesi gerekir.
- Otomotiv Mekanikçisi ( Seviye 4 )
Brisa Akademi Belgelendirme Birimi’nde Otomotiv Mekanikçisi ( Seviye 4 ) mesleki yeterlilik belgesi ile belgelendirme yapmaktadır. Otomotiv Mekanikçisi mesleki yeterlilik belgesine sahip olan personeller bu alan için gereken nitelik ve yetkinliklere sahip olduğunu kanıtlar. Bu belgeye sahip olmak isteyenler için başvuruda herhangi bir ön şart koyulmamıştır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu
Mesleki Yeterlilik Kurumu, belgelendirme kuruluşlarına yetkilendirme vererek bu belge işlemleri ile ilgilenen bir kurumdur. Mesleki Yeterlilik Kurumu çok taraflı olacak şekilde bir tanıma anlaşması imzalayarak başka akreditasyon kurumlarına ilgili şekilde ulusal yeterlilik gereğince de standartlara uygun bir anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşma Türk Akreditasyon Kurumu tarafından ve Avrupa Akreditasyon Birliği ile beraber imzalanan bir belgedir.
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yaptığı incelemeler ve denetlemeler ve sonrasında ise değerlendirme sonuçları ile beraber ulusal yeterlilikler gereğince de sınavlar belgelendirmeler dâhilinde uygun olan şartları sağlar ise kişiye mesleki yeterlilik belgesi verilir. Detaylı bir şekilde bilgilendirme almak için Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Brisa Akademi Belgelendirme ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.