Ulusal Meslek Standartları
Ulusal meslek standartları belli mesleklere göre başarı ile yapılmasına yönelik kurulmuş olan asgari norm olarak bilinmektedir. Meslek kapsamında kişilerin tavrı, tutumu, becerileri ve yeteneği incelenerek daha doğru karar alınmasını sağlamaktadır. Bu konuda öncelikli olarak mesleklerin belirlenmesi standardı dikkate alınmaktadır. Standart bakımından hazırlanmış meslekler iş piyasası ile ilgilidir. Ayrıca eğitim kurumlarına yönelik öncelikli ihtiyaçlar belirlenmektedir. Sektörel komitelerin dikkate alınmasıyla yönetim kurulu tarafından belirlendiği bilinir. Meslek çeşitleri veya ulusal meslek standartları kapsamında birçok bilgi ve durum göz önünde bulundurulması gerekir. Kişiler bu yönde kendi başına karar alamayabilir. Fakat kurum tarafından belli yönergelerin dikkate alınıp ölçeklendirilmesiyle meslek durumu daha doğru seçilebilmektedir.
Ulusal meslek standartları kapsamında seviyeler vardır. İlk başta belirtilen tavır, tutumlar, davranışlar ve yetenekler şeklinde belirtilenlerin ulusal meslek standartlarının seviyesi şeklinde belirtildiği bilinmektedir. Mesleklerin kişiler tarafından başarıyla yapılabilmesi açısından MYK yani Yeterlilik Kurumu tarafından incelemeye alındığı bilinmektedir. Her açıdan gerekli görülen ve insanların kariyer hayatına dikkat çeken bu uygulama asgari norm olarak bilinse de genel olarak ihtiyaçtır. Çünkü her insanın aynı mesleği yapması mümkün değildir. Ek olarak insanların yetenekleri ve tutumları farklıdır. Bir mesleği yapmak istemek o meslek için yeterli bir sebep değildir. Bu yüzden seviyelerinin ölçülmesi ve kurum tarafından değerlendirilmesi gereklidir.
MYK Yeterlilik
MYK yeterlilik veya uzun adıyla mesleki yeterlilik belgesi kişilerin herhangi bir meslek yönünde belli şartları sağlaması ile elde edilen belgedir. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen kriterlere uyması beraberinde ulusal standartları da karşılamaları mümkündür. Tabiplik başta olmak üzere diş hekimliği, ebelik, eczacılık, mimarlık, veterinerlik meslekleri Avrupa Birliğinde otomatik şekilde tanınmaktadır. Otomatik tanınma içinde bulunmayan mühendislik mesleği ise en az lisans düzeyi eğitimi gerektirir. Kanun kapsamında düzenlenmiş olan tüm meslekler için geçerli olan MYK belgesi her birey için gereklidir. Bir işe başlamadan önce o işin sorumluluklarını bir bütün halde yapabilmenizi amaçlar.
MYK yeterlilik belgesi beraberinde sahip olunan mesleğe karşılık kişiler kendini çok daha iyi öne çıkarabiliyor. İş başvurularında belirtilen durumlar arasında MYK belgesinin çok fazla önemsendiğini biliniyor. Çünkü bu belgeye sahip olan kişilerin yapmak istedikleri meslekte daha tecrübeli, daha profesyonel olduğu biliniyor. Mesleki yeterlilik kapsamında kurum tarafından seviyelerin incelenip rapor haline dönüştürülmüş olması meslek hayatına 1 adım önde başlatıyor. Kişilerin bunu yapabilmesi için MYK yönünde yetkilendirilmiş olan belgelendirme kuruluşları öne çıkmaktadır. Belli meslekte yeterlilik belgesini almak isteyen kişiler kuruma başvuru yaparak talep ettiği belgeyi şartları sağlaması ile alabilmektedir. Yapılan değerlendirmeler beraberinde MYK yeterlilik belgesini alma açısından bazı sınavları da geçmek durumunda olabilirsiniz. Bu sınavlar kurum tarafından belirlenmiş olup mesleğini yapacak kişiler için başarısını ölçmektedir. MYK yeterlilik belgesi meslek türüne göre 2 ile 5 yıl arasında geçerli bir belgedir. Bu süre zarfında çoğu belge sahibi bireylerin kariyer hayatına başladığı bilinir. Geçerlilik süresinin bitmesi halinde süre uzatımı ya da yenilenen belgeyi alması gereken konular üzerine ulusal yeterlilik alanında açıklama yapıldığı bilinmektedir.
Mesleki Yeterlilik Kurumu
Mesleki yeterlilik kurumu 2006 yılının 8 Aralık tarihinde yönetim kurulunu belirleyerek 2007 yılında faaliyete geçmiş bir kurumdur. Yönetim kurulunun göreve başlaması beraberinde 1 yılı aşkın zamanda ikincil mevzuatların oluşturulduğu bilinmektedir. Personel alımı başta olmak üzere kurumlara yönelik bütçe planlaması, hizmet binaları ve hizmet alanlarının donanım özellikleri gibi sıfırdan işlemler yapmıştır. Zorlu sayılabilecek bu çalışmalar 2007 yılında gerçekleştirilmiştir. Mesleki yeterlilik kurumunun bir sonraki eylem planı 2008 yılına yönelik hazırlanmıştır. Resmi Gazetede yayımlanması beraberinde sınav ve belgelendirme sistemi kurularak kişilerin meslek hayatında daha başarılı profil çizmesi hedeflenmektedir.
Mesleki yeterlilik kurumunun genel görevi meslek standartlarının belirlenmesidir. Bu konuda eğitim programlarına göre iş piyasasının oluşturulması dikkate alınan bir konudur. Yani kişilerin okuduğu alana yönelik meslek yapabilmesi ve bu mesleği icra ettirme kapsamında başarı oranı ölçülmektedir. Meslek standardı açısından iş dünyasının tüm koşulları da dikkate alınır. Bir çalışanın belli mesleğe göre yeterliliği olup olmadığı değerlendirilirken yapması gereken görevlerde metin halinde belirtilmektedir. Meslek standartlarının gelişim süresinde inceleme, araştırma, teknik çalışmalar ve analizler yapılmaktadır. Fakat yine de bu uygulamalar standart geliştirilmesi adına yeterli değildir. Yapılan çalışmaların devlet, işveren ve işçiler arasında gözetilmesi gerektiği gibi meslek kuruluşlarının konsensüsüyle yapılmalıdır.
Mesleki yeterlilik kurumu beraberinde her birey yapmak istediği işe yönelik uzmanlığını öne çıkarabilir. Kurumlar tarafından 2007 yılından itibaren yürürlüğe giren ve uygulanan çalışmalar insanların beceri ve seviyelerini de öne çıkartmaktadır. Nasıl ki belli bir meslek yönünde yıllarınızı verdikten sonra uzmanlaşmış olduğunuz alana yönelik terfi ediyorsanız; bu belgenin alınmasıyla işinizde daha emin adımlarla yükselişe geçebileceğiniz bilinmektedir. Çoğu özgeçmiş kapsamında dahi dikkate alınan belgenin kişinin kariyer hayatını baştan aşağı etkilediği bilinmektedir. Bazı mesleklerin haricinde tüm mesleklerde yapılan bu uygulama genel bakımdan istenilen iş performansını da yakalamanızı sağlamaktadır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi
Mesleki yeterlilik belgesi kişilerin belli mesleğe yönelik seviye ölçümlerinin yapılması, sınava tabii tutulması veya analizlerin yapılması kapsamında verilen belgedir. Bir işe uygun olup olmadığınızı veya yeteneklerinizi öne çıkaran belgenin kariyer hayatında çok önemli rol oynayacağı bilinir. Genel bakımdan kişilerin başvuru yapması üzerine verilen bu belgenin belli şartları sağlamanız halinde verilebildiği bilinmektedir. Meslekler üzerine geliştirilen bu prosedür belgenin geçerliliği 2 ile 5 yılda değişebilir. Söz konusu olan durum çalıştığınız alanda veya çalışacağınız alanda yeterli beceriye sahip olduğunuzu da göstermektedir. Değerlendirme ve ölçme sonrasında başarılı olan kişilerin alabileceği belgedir. Resmi belge olarak geçen mesleki yeterlilik belgesi kişinin istediği işte çalışmasını sağlayan kolaylıktır. Örnek vermek gerekirse; alt temelde çalışan kaynakçılar için bu kurumlar belli aralıklarda sınav yapmaktadır. Meslek kapsamında girilen sınavdan başarılı olan bireyler işindeki çalışmasını daha güvenli şekilde sürdürmektedir.
Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişiler öncelikli olarak belgenin verildiği kuruluşa müracaat etmelidir. Başvuru sonrasında uygulanması gereken adımlar yetkili kişi tarafından belirtilir. Aynı zamanda metin halinde yapılması gereken görevler listesi de verildiği bilinmektedir. Tabiplik, ebelik, hemşirelik, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile lisans seviyesi gerektiren meslek türleri hariç tüm mesleklerde geçerliliği bulunan bu uygulamanın iş hayatının önemli bir parçası olduğu düşünülmektedir. Çünkü kişilerin iş alanında istihdam kazanmasını da amaçlayan uygulama olduğu gibi iş kaybını da engelleyen prosedürdür.
Genel bakımdan bir mesleğe dayalı adımları geçmiş olmak ve belge sahibi olmak aynı zamanda sürekli iş sahibi olmak demektir. Çünkü her firma işinde uzman olan kişilerle çalışmak ister. Bu yüzden çalışanlar profesyonel yaklaşım beraberinde daha dikkatli çalışma hayatına sahip olması gerekir. Tüm mesleklerin 5544 sayılı kanun çerçevesinde MYK alanına tabii tutulduğu bilinmektedir. Mesleki yönden yeterliliğin sağlanması adına yapılan çalışmalar sonunda size verilen belge resmi belge olarak bilinir. Bu sayede herhangi işe yönelik başvuru yaptığınızda kullanabileceğiniz belge olarak ifade edilmektedir.