Mesleki Yeterlilik ve Ustalık Belgesi
Mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen mesleklerin ulusal standartlara uygun şekilde icra edildiğini kanıtlayan bir belgedir. MEB onaylı ustalık belgesi ise, bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve koşulda yerine getirebilen, üretimde çıkan aksaklıkları düzeltebilen, üretimi planlayabilen, üretim ile ilgili hesaplamaları yapabilen kişilere verilen belgeye denir.
Mesleki yeterlilik belgesi, ustalık belgesinin yerine geçmez. Aynı kapsamlarda kullanılamaz. Meslek eğitim kursları, İŞKUR ve UMEM kurslarından alınan ustalık belgeleri, Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan alınan mesleki yeterlilik belgesinin yerine geçemez. Mesleki yeterlilik belgesi ile en büyük farkı, mesleki yeterlilik belgesi bireylere mesleklerinde belirlenmiş süreler ve şartlar altında çalışınca verilebilen bir belge değildir. Bireylerin kendi başvurularını yapması ve başvurunun ardından mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanması gerekir. MEB onaylı ustalık belgesi, bir işte belirli bir süre çalışan işgücünün alabileceği bir belge olduğu gibi gerekli yerlere ve kurslara başvurarak alınabilen bir belgedir. Ustalık belgesi alındıktan sonra usta yetiştirme belgesi alınabilir ve çırak, kalfa, usta yetiştirilebilir.
MEB Onaylı Ustalık Belgesi Nedir?
Ustalık belgesi, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve almaya hak kazanan bireylere verilen MEB onaylı ustalık belgesi olarak adlandırılan bir belgedir. Bireyin kendi mesleği için belirli bir süre eğitim almasının sonucunda verilen veya mesleğinde belirli bir süre çalışan bireylerin o meslek için almaya hak kazandığı bir belgedir.
Mesleki yeterlilik belgesiyle çok büyük farkları vardır ve mesleki yeterlilik belgesinin yerine geçemez. MEB onaylı ustalık belgesi olan bireyler kendi iş yerlerini açıp mesleklerini kendi iş yerlerinde yapmaya hak kazanmış olurlar. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ustalık belgesi vermesine yetkisi yoktur. Birbirinden farklı belgeler olan mesleki yeterlilik belgesi ve ustalık belgesi, ikisi de çalışma hayatında farklı meslekler için geçerli olabileceği gibi iki belgeyi alabileceğiniz mesleklerde vardır.
MEB onaylı ustalık belgesi parayla satın alınabilen bir belge değildir. Parayla ustalık belgesi sattığını iddia eden dolandırıcılar olsa da böyle bir şey mümkün değildir. Ustalık belgesini almaya hak kazanmak için bireylerin belirli şartları yerine getirmiş olması gerekmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi ile benzer şekilde eğitim ve sınav süreçlerinden sonra başarılı olan bireyler MEB onaylı ustalık belgesi almaya kazanmış olurlar. Usta öğreticilik belgesi alan ustalar aynı zamanda yanlarında usta yetiştirmek için çırak veya kalfa çalıştırabilirler.
MEB Onaylı Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?
Ustalık belgesi almak için belirli bir eğitimden geçilmiş olması ya da o meslekte belirlenen süreler boyunca çalışılmış olması gerekmektedir. Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler daha önce o meslekte yeteri kadar çalışmadıysa ve hala belgeyi almak istiyorsa yine mesleki eğitim merkezlerinde açılan uygulamalı ve teorik kurslara katılıp daha sonrasında sınava girerek başarılı sonuç alırsa ustalık belgesini almaya hak kazanabilirler. Ustalık belgesi almak isteyen bireyler eğitimlerine başlayıp Şubat, Haziran ve Eylül aylarında olmak üzere yılda 3 kere yapılan sınavlara katılarak ustalık belgesini alabilirler.
Mesleki Yeterlilik Belgesi
Mesleki yeterlilik belgesi yani MYK belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanmış ve yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilen ve bireylerin herhangi bir meslekte oluşturulmuş olan standartlar çerçevesinde iş yapabildiğini gösteren bir belgedir. Mesleki yeterlilik belgesi yurtdışında bulabileceğiniz imkânlarıyla ulusal standartlarda iş yapabildiğinizi kanıtlar nitelikte bir belge olduğu için yurtdışında geçerli olur ve iş bulma sürecinizi kolaylaştırabilir.
Mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumunun belirlediği ulusal standartları tamamen karşılayan bireylerin sınavda başarılı olarak alabileceği bir belgedir. Bu belgeye sahip olan bireyler bu belge sayesinde icra ettikleri mesleklerde ulusal standartlarda çalıştığını gösterebilirler. Bu belgeyle birlikte bireylerin kendilerini geliştirmeleri, mesleki alanda kendilerine kattıkları bilgi ve beceriyle iş hayatlarında öne çıkmaları kaçınılmazdır. Ulusal standartlarda yapılan her türlü işlerde sadece mesleği gereği işi yapan meslek sahibi bireyler değil, işverenler ve yapılan işlerde de olumlu olarak bir yükselme ve ileri gitme görülür.
Mesleki yeterliliği olmayan veya düşük olan iş gücünde sorunlar, aksamalar ve istenmeyen durumların oluşma olasılığı her zaman daha fazlayken ulusal standartlarda çalışmaya alışmış ve mesleki yeterliliğini belgesiyle kanıtlamış olan iş gücünde bu durumların oluşma olasılığı her zaman çok daha düşüktür. Mesleki yeterlilik belgesi bir noktada işin en iyi şekilde yapılması için istenilen yeterliliklere sahip olunup olunmadığını gösteren ve bu yeterliliğin ölçülmüş olduğunu gösteren bir belgedir. Bu belge, resmi olarak Mesleki Yeterlilik Kurumunun tarafından belirlenen ulusal standartlara sahip olan bireylerin sınavla alabileceği bir belgedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Ustalık Belgesi Arasındaki Benzerlikler
Hem Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi hem de MEB onaylı ustalık belgesi, bireylerin bir meslekte belirli bir seviye standardını yakalamış ve belirli bir kalitede iş yaptıklarını gösterir nitelikte bir belgedir. Aynı zamanda bu belgelere sahip olan bireyler belirli eğitimleri başarıyla tamamlamış olduklarını veya bu mesleklerde belirli süreler mesai harcamış olduklarını gösterirler. Yapı ve içerik olarak birbirinden farklı olsa da mesleki yeterlilik belgesi ya da ustalık belgesi sahibi olan bir birey, icra etmiş olduğu meslekte standardı sağlamış olduğunu göstertmektedir.
İki belgeyi de alabilmek için birtakım değerlendirmelerden, süreçlerden ve sınavlardan başarılı olarak çıkmanız gerekmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi veya ustalık belgesi fark etmeksizin belgeleriniz almak için bireylerin bazı yeteneklerini geliştirmiş olması, bazı standartlara ayak uydurabiliyor olması ve mesleklerinde iyi bir noktaya çıkmış olmaları gerekmektedir. Mesleki Yeterlilik Kurumu kendi belirlediği ulusal standartlarda iş yapabilen bireyleri sınavlara tabii tutarak mesleki yeterlilik belgesini vermektedir. Aynı şekilde MEB onaylı ustalık belgesi almak isteyen bireylerde mesleki eğitim merkezlerince yapılan sınavlara girerek ve başarılı olarak ustalık belgesini almaya hak kazanmaktadır. İçerik ve yapı olarak birbirinden farkları bulunan bu belgelerin bireyler açısından özellikle belgelerin alınma aşamaları birbirlerine çokça benzemektedir.