Meslek Lisesi Diploması Ustalık Belgesi Yerine Geçer Mi?
Meslek lisesi diplomaları tek başına ustalık belgesi yerine geçmemektedir. Ustalık belgesi alma şartları belirlidir. Ustalık belgesi almak için belirlenmiş süre kadar o meslekte çalıştıktan sonra değerlendirme açısından sınava tabi tutularak ustalık belgesi alınabilir. Bunun yanı sıra ustalık belgesi almak için başka bir yol ise Mesleki Eğitim Merkezlerindeki eğitimlere katılarak daha sonrasında yine değerlendirme için sınava girerek ustalık belgesi alınabilir. Bu kapsamda sıklıkla araştırılan ve sorulan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçer mi sorusunun cevabı hayırdır.
Türkiye’de değişen kanunla birlikte meslek liselerinden mezun olanlar kişiler direkt olarak ustalık belgesi alamazlar. 1986 yılından önce belirtilmiş kapsamlara dâhil olan meslek liselerinden mezun olduktan sonra ustalık belgesi alabilmekteydi. Bu tarihten sonra mezun olan kişiler direkt olarak ustalık belgesi alamamaya başladı. Bu bilginin bilinmesinden dolayı ve günümüzde de meslek liselerinin verdiği eğitimlerin bilinmesinden dolayı meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçer mi sorusu sıklıkla sorulmakta ve araştırılmaktadır. Bazı kafa karıştırıcı cevaplar verilse de bu sorunun net cevabı hayırdır. Ustalık belgesi almak isteyen kişilerin yapması gereken işlemler bellidir.
Ustalık belgesi almak için 2 yol bulunmaktadır bunlar şöyledir ya ustalık belgesi almak istediğiniz meslekte belirtilen süre kadar çalışmışlığınızı kanıtlayarak direkt sınava girerek alabilirsiniz ya da Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitiminizi tamamlayıp daha sonrasında sınava girerek ustalık belgenizi alabilirsiniz. Bu kapsamda meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçer mi sorusunun cevabı daha net bir şekilde hayır olarak verilmektedir. Kanun değişikliğinden önce 1986 yılından önce meslek liselerinden mezun olan kişiler direkt olarak ustalık belgesi alabilir durumda mezun olurlardı. Değişen kanunla beraber bu durum ortadan kalktı ve ustalık belgesi almanın şartları ve yolları kesin olarak belirlendi. Meslek lisesi diploması olmadan ustalık belgesine sahip olunabilir. Bu durumda meslek lisesi diploması olmayan yani lise mezunu olmayan fakat ustalık belgesine sahip olan kişiler Mesleki Eğitim Merkezlerine başvuru yaparak meslek lisesi diploması alabilirler. Bu durumun kafa karıştırmasından dolayı tam tersi sorunun yani meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçer mi sorusunun sorulması çoğalmıştır. Bu durumun iyice araştırılması ve açıklanmasıyla meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçer mi sorusunun cevabı hayır olarak verilmektedir.
Aslında ustalık belgesi sayesinde alınabilen meslek lisesi diplomaları olsa da ustalık belgeleri de meslek lisesi diploması yerine geçemez. Meslek liseleri temel lise eğitimlerinin yanı sıra birçok mesleki alanda uygulamalı eğitim vererek yeni meslek sahipleri yetiştirmeyi planlayan kurumlardır. Bu kurumlardan yani mezun olan yani meslek lisesi diploması olan kişilerin mezuniyet yılları 1986 ve öncesi ise direkt olarak ustalık belgesi alabilmeleri mümkündür ama daha sonraki yıllarda mezun olan yani meslek lisesi diploması olan kişiler direkt olarak ustalık belgesi alamazlar. Meslek lisesi diploması lise yönetmeliğince verilen eğitimler ve meslek liselerine özel farklı alanlardaki uygulamalı eğitimler sonrasında başarılı öğrencilere verilen belgedir. Bu belge lise mezunu olduğunu gösterir belgedir.
Mesleki Eğitim Merkezleriyle aynı şey değildir meslek liselerinde diğer etimler de tam olarak verilirken Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim haftada 1 gündür ve diğer günler öğrenciler meslek dallarının işyerlerinde uygulamalı eğitim görerek çalışırlar. Temel olarak aynı şeye hizmet etseler de birbirlerinden oldukça farklıdır. Meslek lisesi diploması da aynı şekilde Mesleki Eğitim Merkezlerinden alınan belgelerin yerine geçmezler. Meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçer mi sorusunun bu kapsamdaki cevabı da yine her zamanki gibi hayırdır. Meslek liselerinden 1986 yılından önce mezun olmuş kişilere ustalık belgesi verilebilirken bu yıldan sonra mezun olmuş kişilere ustalık belgesi verilmez. Ustalık belgesi almak isteyen kişiler belirlenmiş kurallar çerçevesinde ustalık belgesini almaya hak kazanmaları gerekir. Belirli süreler boyunca bir işte çalışmış ve Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarınca bunu ispatlayabilen kişiler direkt olarak ustalık belgesi için değerlendirme sınavına girerek başarılı olmaları halinde ustalık belgelerini alabilirler. Daha önce belirli sürede çalışmamış kişiler ustalık belgesi almak istediğinde Mesleki Eğitim Merkezlerince açılan uygulamalı ve teorik eğitimlerin sonunda değerlendirme sınavına girerek başarılı olmaları halinde ustalık belgesini alabilirler. Bunların dışında ustalık belgesi almanın başka yöntemleri yoktur.
Meslek Lisesi Diploması Nasıl Alınır?
Ortaokulu bitiren kişiler bir üst seviye olan lise eğitimini meslek liselerinde almaya karar verdikten sonra bir meslek lisesine kaydını yapar ve eğitime başlar. Daha sonra okul içerisinde seçecekleri bölümlerin belirlenmiş uygulamaları eğitimlerini alırlar. Temel meslek lisesi süresi olan 4 yıl boyunca lise düzeyi eğitim almaya devam eden kişiler eğitim öğretimin bitmesinin ardından liseden mezun olarak meslek lisesi diplomalarını alabilirler. Bu konuda en büyük şart temel eğitimi tamamlamış olmak ve ortaokuldan başarılı bir şekilde mezun olmaktır. Meslek lisesi diploması alan yani bir meslek lisesi mezunu olan kişiler direkt olarak ustalık belgesi almak için başvuru yapabilirler. Başvurunun sonunda yapılan değerlendirmeler dikkate alınarak ustalık belgesi verilmesine veya verilmemesine karar verilir.
Meslek liselerinde verilen uygulamalı eğitimler sayesinde meslek lisesinden mezun olan kişiler seçtikleri bölümlerde nitelikli olarak mezun olmuş olurlar. İş bulma potansiyeli daha yüksektir. Diğer liseler tarafından verilen eğitimlerin yanı sıra meslek liselerinde verilen uygulamaları mesleki eğitimler sayesinde bu okullardan mezun olan kişiler seçtikleri bölümlere el yatkınlığı ve belirli becerilere sahip olarak mezun olurlar bu sayede o mesleklerde daha bilgili ve daha tecrübeli sayılırlar. Bunların getirisi olarak seçtikleri bölümlerle alakalı işlerde biraz daha ön planda olarak iş bulma ihtimalleri daha yüksektir. Meslek liselerinin verdiği eğitimler sayesinde birçok meslek kolunda çalışacak bilgi, birikim ve tecrübesi olan işgücü sayısı artmıştır. Yetiştirilen bu işgücü sayesinde birçok meslek kolunda deneyimli eleman olması yapılan işlerin kalitesine direkt olarak etki etmiştir. İşlerin artan kalitesi sayesinde iş yapma süreleri azalmış, aynı sürelerde daha fazla iş ortaya çıkmıştır. Meslek lisesi diploması olan kişilerin okulda seçtikleri bölümlerle alakalı meslek kollarında başarılı olmalarının sayesinde meslek liselerinin önemi artmaya başlamıştır. Mezuniyetten sonra alınan diplomalarla iş bulması kolaylaşan kişiler, çalışma hayatlarına daha kolay adapte olmaya başlamışlardır.
Meslek Liselerinden Mezun Olduktan Sonra Ustalık Belgesi Almak
Ustalık belgesi almak için bazı şartlar kanunlarla sabittir. Bunlardan biri ustalık belgesi alınacak meslekte belirlenen süre kadar çalışmaktır. Belirlenen süre kadar meslekte çalıştığını kanıtlayan kişiler direkt olarak sınava girerek ustalık belgelerini başarılı olmaları sonucunda alabilirler. Bunun yanı sıra daha önce çalışmamış veya belirlenen süreyi doldurmamış kişilerde Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitimlerini tamamladıktan sonra değerlendirme sınav sonuçlarının başarılı gelmesi halinde ustalık belgelerini alabilirler. Bu şartları uygulayan ve bu şartlara uyan kişiler ustalık belgelerini alarak çalışmaya başlayabilir veya devam edebilirler. Bu şartların dışında Meslek Lisesi diploması olan yani meslek liselerinden mezun olan kişiler okullarında seçtikleri dallardan ustalık belgesi almak için direkt olarak başvuru yapabilirler.
Başvurunun sonucunda değerlendirme sınavından başarılı olan kişiler ustalık belgelerini alabilirler. Bu durumda karıştırılan ve sıkça sorulan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçer mi sorusu akıllara gelir. Bu sorunun cevabı hayırdır. Meslek lisesinden mezun olduktan sonra alınan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçmez ve ustalık belgesi gibi gösterilemez. Ancak Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından eğitim almış ve sınav sonucunda başarılı olmuş kişiler ustalık belgesi alabilir. Meslek lisesi diploması olan kişiler direkt olarak başvuru yaparak yine değerlendirme sınavından başarılı olduktan sonra diplomalarını alabilirler. Meslek lisesi diploması sayesinde ustalık belgesi almak isteyen kişilerin eğitim kısmını atlayarak direkt olarak değerlendirme sınavından başarı sonuç alması halinde ustalık belgesi alınabilir. Meslek lisesi diploması olan ve seçilen bölümde uygulamalı derler sayesinde el becerisi ve yatkınlığı olan meslek lisesi mezunları ustalık belgelerini başvuru yapmaları halinde değerlendirme sınavına katılarak başarılı sonuç almaları dâhilinde ustalık belgesi alabilirler.
İlginizi çekebilir: Ustalık Belgesi Yurt Dışında Geçerli Mi?