Ustalık Belgesi Yurtdışında Geçerli Mi?
Ustalık belgesi özellikle sanayii gibi zanaat gerektiren iş kollarında mesleki yeterliliğin kanıtlandığı çok önemli bir belgedir. Günümüzde ustalık belgesinin önemi oldukça artmıştır. Sebebi ise bir işte kalfalık ve ustalık gibi seviyelerin olmasıdır. Ancak herkes kalfalıktan direkt olarak ustalığa atlamak istemektedir. Ancak ustalık düşünüldüğü gibi kolay bir iş değildir. Bu bağlamda ustalık belgesi gerçekten bir işe emek vermiş ve kalfalığını yaparak tüm süreçlerine hâkim olmuş bireyleri belirtmektedir. Bu yazımızda sizlere ustalık belgesiyle alakalı pek çok bilgi vereceğiz. Ayrıca herkes tarafından çok merak edilen ustalık belgesi yurtdışında geçerli mi sorusuna net cevap vereceğiz.
Ustalık Belgesi Nedir?
Ustalık belgesi MEB tarafından verilen resmî bir belgedir. MEB onaylı ustalık belgesi, bireylerin belirli eğitimleri başarı ile geçmesi sonucu verilir. Yani MEB onaylı ustalık belgesi bireylerin gerçekten o işte ustalaşması sonucunda verilmektedir. Ustalık belgesi sayesinde bireylerin işletmelerde üst düzey pozisyonlarda yer alması amaçlanmaktadır. Ancak başka bir işletmede çalışmak yerine kendi işini yapmak isteyen bireyler içinde ustalık belgesi sayesinde iş yeri açma hakkı verilmektedir.
Ancak ustalık belgesi almak sanıldığı gibi kolay bir işlem değildir. Ustalık belgesinin alınabilmesi için mutlaka Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan destek almanız gerekiyor. Bu kurum sizin ustalık belgesi almanız için gereken bütün şartları yerine getirmenizi sağlayacaktır. Bu sayede sorunsuz bir şekilde ustalık belgesi alabilirsiniz.
Ustalık Belgesi Almak İçin Şartlar Nelerdir?
Ustalık belgesi almanın sanıldığı kadar kolay bir işlem olmadığından bahsetmiştik. Bu bağlamda ustalık belgesi alabilmeniz için bazı gereklilikleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Belirttiğimiz bu gereklilikleri yerine getirmediğiniz takdirde ustalık belgesini alamazsınız. MEB onaylı ustalık belgesi için gerekli şartlar şu şekildedir;
İlk olarak MEB onaylı ustalık belgesi alabilmeniz için mutlaka kalfalık belgeniz olması gerekiyor. Bir işin kalfalığını yapmadan ustalığını yapamazsınız bu yüzden mutlaka ama mutlaka kalfalık belgesi almış olmanız gerekmektedir.
Ustalık belgesi alabilmeniz için gerekli olan bir diğer şart ise ilköğretim ya da ortaöğretim kurumlarından mezun olmalısınız. Ustalık belgesi için ilköğretim veya ortaöğretim belgesine sahip olan herkes başvuru yapabilmektedir. Bu sayede her türlü öğrenim grubunun önü açılmaktadır.
Ustalık belgesini alabilmek için en önemli şartlardan birisi Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen eğitimlerin tamamlanmış olması gerekmektedir. Burada eksik bilinen çok önemli bir nokta bulunmaktadır. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen eğitimlerin 1, 2, 3 ve 4 olmak üzere dereceleri bulunmaktadır. Bu noktada 1, 2 ve 3 derecede verilen eğitimleri tamamlayan birisinin ustalık belgesi alması imkânsızdır. 4 derece verilen eğitimlerin hepsini tamamlamış olması gerekmektedir. Yani ustalık belgesi almadan önce Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun eğitimlerinin hepsi tamamlanmalıdır.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen kurslar bulunmaktadır. Yine bu kurslarında 1, 2, 3 ve 4 derece olmak üzere dereceleri bulunmaktadır. Bu derecelerin hepsini başarı ile geçmiş olan adaylara ustalık belgesi verilmektedir.
Mesleki açık lisede eğitim görüyorsanız ve bu eğitimde yer alan yüz yüze derslerin bir kısmını tamamladıysanız ustalık belgesi alabilirsiniz. Mesleki açık lisede okuyan bireyler için en önemli şart yüz yüze eğitimlerin bir kısmını tamamlamış olma şartıdır. Eğer siz mesleki liseye daha yeni yazıldınız ve herhangi bir yüz yüze derse katılmadıysanız bu noktada ustalık belgesi alamazsınız.
Ustalık Belgesi Yurtdışında Geçerli Mi?
Ustalık belgesine sahip olan bireyler ya da ustalık belgesi almayı düşünen bireylerin ortak sorusu ustalık belgesi yurtdışında geçerli mi sorusudur. Ustalık belgesi önemli eğitimler ve önemli sınavlardan sonra alındığı için ayrıca bu belgeyi alan bireylerin iş ile ilgili yeterli bilgi birikimine ve tecrübeye sahip olmasıyla yurtdışında çalışma düşüncesi akıllara gelmektedir. Bu bağlamda yurtdışında bireylerim çalışabilmesi için o işle alakalı yeterli tecrübeye ve bilgiye sahip olması gerekmektedir. Ancak tecrübe ve bilgiye sahip olmak yeterli olmamaktadır. Aynı zamanda yurtdışında bu bilgi ve tecrübeyi resmi bir şekilde kanıtlamanız gerekmektedir. Bu bağlamda ustalık belgesi akıllara gelmektedir.
MEB onaylı ustalık belgesi Avrupa birliği ülkelerinde geçerlidir. Ustalık belgesine sahip olan bireyler bu belge yardımıyla Avrupa birliği ülkelerinde iş bulabilirler. Ayrıca iş ile ilgili tecrübelerini ve bilgilerini bu belge ile kanıtlayabilirler. Ayrıca Europass sistemi sayesinde ustalık belgesini daha geniş bir kitleye ulaştırabilir. Europass sistemi meslekli yeterlilik belgelerinin sadece yurtiçi değil aynı zamanda yurtdışı geçerli olmasını da sağlamaktadır. Bu sayede Türkiye’de aldığınız bütün mesleki yeterlilik belgeleri Avrupa ülkeleri ve Europass’i kabul eden bütün ülkelerde geçerli olmaktadır. Ayrıca Europass sistemi çok geniş bir sistemdir. Bu sistemde CV düzenleyebilirsiniz iş başvurusu yapabilirsiniz. Mutlaka yurtdışı düşünceniz varsa Europass sistemine göz atmalısınız.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?
Ustalık belgesi alabilmeniz için izlemeniz gereken iki yol bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenmiş olan eğitim merkezlerinde verilen eğitimlere katılmak sonrasında bu eğitimleri başarılı bir şekilde tamamlayarak ustalık belgesi alabilirsiniz.
İkinci yol ise eğitim merkezlerinde verilen eğitimlere katılmadan sadece ustalık sınavına katılarak belgeyi alabilirsiniz. Ancak sadece sınava katılarak ustalık belgesi almak istiyorsanız bu mesleği belirli bir süre yapmış olmanız gerekmekte. Ayrıca bir diğer şart ise belirli süre yaptığınız bu mesleğin süresine dair SGK dokümanı olması gerekmektedir. Yani bir tanıdığınızın yanında SGK girişiniz olmadan çalıştıysanız bu noktada kaç ay veya kaç sene çalıştığınızın bir önemi yok eğitimlere girmeden ustalık belgesini alamazsınız. Önce denklik belgesi alınır. Denklik belgesinin ardından ise kalfalık belgesi alınmalıdır. Kalfalık belgesini de başarılı bir şekilde aldıysanız sırada ustalık belgesi bulunmaktadır. Denklik belgesi ya da kalfalık belgesinin herhangi biri eksik ise ustalık belgesi alma hakkınız bulunmamaktadır. Bu yüzden eğer eksiğiniz bulunuyorsa öncelikle bu belgeleri tamamlamalısınız.
Ustalık Belgesi Nereden Alınır?
Ustalık belgesi düşünüldüğü gibi kolay bir şekilde alınmamaktadır. Bu noktada az önce bahsettiğimiz yeterlilikleri sağlayıp sağlamadığınızı mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer bu yeterlilikleri sağlıyorsanız ustalık belgesi başvurusu yapabilirsiniz. Ancak sağlamıyorsanız bu gereklilikleri sağlamanız gerekmektedir. Her iki durum içinde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan yardım almanız sizin için çok iyi olacaktır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan ve belgelendirme yapan kurumların sunduğu pek çok avantaj bulunmaktadır. Bu avantajların en önemlisi şüphesiz danışmanlık avantajıdır. Sizin belgelendirme sürecinde karşılaşacağınız her türlü zorlukta size danışmanlık yapacaktır. Ayrıca belgelendirme süreci kısa bir süreç değildir. Bu süreçte pek çok gereklilikler bulunmaktadır. Bu bağlamda profesyonel belgelendirme yapan kurumlar size süreçlerde oldukça fazla yardımcı olacaktır. Ayrıca ustalık belgesi veya mesleki yeterlilik belgesi alacaksanız bu noktada eksikliklerinizi önceden tespit edip bu eksiklikleri gidermeniz süreçte takılma olasılığınızı arttıracaktır.
Ustalık belgesi alırken kurumla çalışmanız gerekir dedik. Ancak bu noktada belgelendirme yapan her kurumla çalışmanız doğru olmayacaktır. Aldığınız belgelerin geçerli olmasını istiyorsanız mutlaka Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş ve belgelendirme yapabilen kurumları tercih etmelisiniz. Aksi halde aldığınız belgelerin yurtdışında geçerliliği olmayacağı gibi yurtiçinde de geçerliliği olmayacaktır.