Mesleki Yeterlilik Belgelerindeki Seviyeler Ne İfade Eder?
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ulusal standartlara göre hazırlanan ve yine Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından eğitim ve sınava tabii tutularak verilen mesleki yeterlilik belgelerinin seviyeleri vardır. Bu seviyeler 3 ana temel üzerine kuruludur. Bunlar BİLGİ, BECERİ ve YETKİNLİKTİR. Toplamda 8 seviye bulunmaktadır her seviyedeki BİLGİ, BECERİ ve YETKİNLİK o seviyeye has kazanımlardan oluşmaktadır.
Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri olan bir belgedir. Sıklıkla mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri nedir? Diye sorular sorulmaktadır. Toplam 8 seviyeden oluşan bu seviyeler mesleki yeterlilik belgesi seviyelerinin kişinin kazanımlarına göre artmasını sağlar. Her seviyedeki temeller aynı olsa da temelleri oluşturan kazanımlar ve gereklilikler değişiklik göstermekte ve zorlaşmaktadır.
1. Seviye en düşük seviye olmakla beraber 8. Seviye en yüksek ve en gelişmiş seviye olmaktadır. Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi, 4 seviye mesleki yeterlilik belgesi gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır ve tamamen kişinin kazanımlarına göre seviyeler değişmektedir. Kişilerin kendilerini geliştirmeleri bu durumda çok önemlidir. Seviyelerin artması mesleki yeterlilikte daha iyi yerlere gelineceğini göstertmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri nedir diye sorulan sorulara birçok farklı ve karmaşık cevaplar çıksa da bu sorunun en temel cevabı kişilerin yetkinliklerine göre değişen ve 1’den 8’e kadar giden seviyelerdir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Seviyeleri Nedir?
Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri nedir sorusu mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen birçok insan tarafından sıkça sorulan ve araştırılan sorulardan biridir. Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri 1’den başlayarak 8’e kadar devam eden ve hepsi aynı 3 temel üzerine kurulmuş farklı seviyelerdir. Aynı seviyeler üzerine kurulmuş olmalarına rağmen her seviyedeki temellerin içerikleri farklıdır. Her seviyedeki temellerin içeriği kişilerin kazanımlarını artırmalarına göre değişmektedir.
En iyi seviye 8. Seviyedir. Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi veya 4 seviye mesleki yeterlilik belgesi şeklinde ifade edilebilirler. Seviye 1 mesleki yeterlilik belgesi en temel seviyedir. Seviye 8 mesleki yeterlilik belgesi en son seviye mesleki yeterlilik belgesidir. Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri nedir sorusu bir türlü tam anlamıyla cevaplanmayan çok uzun ve karışık cevapları olan bir sorudur bu neden bu soruyu en kısa haliyle özetlemeye çalışırsak şöyle bir tanım çıkacaktır.
Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri, mesleki yeterlilik belgesi olan kişilerin kendi kazanımlarının seviyesini belirlemek ve sadece mesleki yeterlilik belgesi alıp bırakmak olmaması için hayata geçirilmiş bir derecelendirme sistemidir. Seviyelerin belirlendiği kazanımlara sahip olan kişiler o seviyelere çıkar. Seviyeler belirlenirken mesleki yeterlilikler çevresine göre belirlenmiştir. Sevilerin üzerinde oturduğu temeller BİLGİ, BECERİ ve YETKİNLİKLER kişilerin kazanımlarına göre seviyelere ayrılmıştır. 1. Seviyedeki kazanımlar daha düşük veya basitken 8. Seviyedeki kazanımlar biraz daha zor ve yüksektir. Bu nedenle 1. Seviye ve 8. Seviye arasında büyük farklar vardır.
Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Mesleki yeterlilik belgesi seviyelerinde orta noktayı paylaşan seviyelerden biri olan seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi, kazanımlarını artırmış seviyelerden biridir. Kişiler kazanımlarını artırdıkça bulundukları seviyeler değişebilir. 4 ve 5. Seviyeler seviye sıralamasında ortada kalan seviyelerdir. Kendilerini geliştiren ve kazanımlarını güçlendiren kişilerin seviyelerinin artması bu seviyelerin en önemli özelliklerinden biridir. Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi kendisini bu seviyeye kadar geliştirmiş ve kazanımlarını güçlendirmiş kişilerin bulunduğu seviyedir. Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi standartları Mesleki Yeterlilik Kurumu web sitesinde şöyle özetlenmiştir.
5. Seviye Bilgi: Bir iş veya öğrenme alanı için o alanın sınırlarının farkında olarak sınırlara hâkim olma ve bu akana özgü, kapsamlı, kurumsal ve olgusal bilgilere sahip olma.
5. Seviye Beceri: Sınırları belirlenmiş soyut ve somut sorunlara yaratıcı çözümler geliştirmede gerekli, kapsamlı, bilişsel ve uygulamalı becerilere sahip olma.
5. Seviye Yetkinlik: Öngörülemeyen değişikliklerin olduğu ortamlarda yönetim ve gözetim
görevi yapma.
İşte kurumsal olarak belirlenen bu seviye özelliklerine ve kazanımlarına göre seviyeler belirlenmektedir. Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi için belirlenmiş seviye gereklilik ve kazanımları bunlardır.
4 Seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Mesleki yeterlilik belgesi seviyelerinin orta kısımda yer alan seviyelerden ilkidir. Bu seviye için belirlenmiş olan gereklilik ve kazanımlara sahip insanların seviyesidir. Seviyelerdeki gereklilik ve kazanımlar yeterlilik çevresine göre belirlenmektedir. 4 seviye mesleki yeterlilik belgesi, mesleki yeterlilik seviyeleri uygun olan mesleki yeterlilikte kendini geliştirmiş kazanımlarını güçlendirmiş deneyimlerini artırmış kişilerin bulunduğu seviyedir.
4 seviye mesleki yeterlilik belgesi de diğer bütün mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri gibi 3 temel üzerine kurulmuş ve kazanımlarla bu temellerin geliştirilmesiyle ortaya çıkmış 8 farklı mesleki yeterlilik belgesi seviyelerinden biridir. Bu seviye için geçerli olan kazanımlar ve gereklilikler 3 temel üzerine oturtulmuş şekilde açıklanarak Mesleki Yeterlilik Kurumu web sitesi üzerinde bulunmaktadır. 4 seviye mesleki yeterlilik belgesi gereklilikleri ve lazım olan kazanımlar şu şekilde belirlenmiştir.
4. Seviye Bilgi: Bir iş veya öğrenme alanına ait orta düzeyde kuramsal ve işlemsel, orta düzeyin
üzerinde olgusal bilgiye sahip olma.
4. Seviye Beceri: Bir iş veya öğrenme alanına özgü iş ve işlemleri yerine getirmek ve sorunlara
çözüm üretmek için bilişsel ve uygulamalı beceri yetkinliklerine sahip olma.
4. Seviye Yetkinlik: Öngörülebilir, ancak değişime açık ortamlarda, görevleri tamamlamak için tam sorumluluk alma. Ekibin yürüttüğü günlük görevlerin gözetimini sağlamak ve bu görevlerin
değerlendirilmesinde ve iyileştirilmesinde sınırlı sorumluluk alma.
Mesleki Yeterlilik Kurumu web sitesinde 4 seviye mesleki yeterlilik belgesi için gerekli olan kazanımlar ve kişilerde olması gereken özellikler bu şekilde tarif edilmiştir. Bu seviye mesleki yeterlilik belgesi alabilmek için BİLGİ, BECERİ ve YETKİNLİK adındaki 3 temelde de istenilen kazanımlara ve özelliklere sahip olunması gerekmektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesinde Seviyeler
Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri mesleklere göre değişiklik gösterebilir her meslek için her seviye olacaktır diye bir şey bulunmamaktadır. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olan insanlarında illaki en yüksek seviyede alması gerekmez. Yapılan işin gerekliliklerinden ötürü doğan mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri, işverenlerin gerekli gördüğü seviyelerde çalışan almasının önüne açmıştır. Bir nevi derecelendirme sistemidir.
Mesleki yeterlilik belgesi seviyelerinde, mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan bireylerin kazanımlarının seviyelerini belirlemek amacıyla da kullanılabilir. Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkili kuruluşlar aracılığıyla verilen mesleki yeterlilik belgesinin seviyelerini ifade eden ve her mesleki yeterlilik belgesi olan bireyin aynı ölçülerde bilgili, becerili ve yetkin olmadığını gösteren bir derecelendirme sistemidir.
Alınmış olan seviyeyi hak eden ve o seviyeye göre bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olan bireyler o seviyelerdeki gereklilikleri yerine getirebildiğini gösteren ve çalışırken de zorluk çekmeden çalışabileceğini gösteren kişilerdir. Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri, mesleki yeterlilik belgesi alan her insanın aynı seviyelerde olmayacağının kanıtı olan bir derecelendirme sistemidir ve bu yeterlilik konusunda son derece gereklidir.