Mesleki Yeterlilik Belgesi Alırken Bunlara Dikkat Edin!
Mesleki yeterlilik belgesi bazı mesleklerin icraa edilebilmesi için şart konulan bir belgedir. Bu belgeyi Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşları tarafından almak mümkün. Peki, mesleki yeterlilik belgesi alırken nelere dikkat etmelisiniz? Bu sorunun tüm yanıtlarını bu yazımızda sizin için derledik.
Mesleki yeterlilik belgesi belgelendirme kuruluşu tarafından belirli kurallara göre ölçme ve değerlendirme yapılması halinde başarılı olan kişilere verilen belgedir. Bir iş dalına ait konuyla ilgili ne derece bilgi sahibi olduğunuzu ve o işi yapmaya uygun olup olmadığınızı ispat edici belge niteliğine sahiptir. Bilgi ve becerileriniz sayesinde yetkili konuma geçebilmenizi de sağlamaktadır. Bu yüzden çok önemli belge olduğunu ve alınması gerektiğini bilmelisiniz.
Mesleki yeterlilik belgesine sahip olunması halinde işsizliğin azalması genel sonuç olmakla beraber istihdam durumunun artış göstermesi mümkündür. Çünkü iş alanına yönelik kaliteli ürün ve hizmet anlayışını da öne çıkaran bir özellik taşımaktadır. Bu belgenin alınması kapsamında dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıda sıralanmaktadır.
- Mesleki yeterlilik belgesini verme yetkisine sahip olan yere başvurulması
- Belgelendirme kuruluşunun Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olması
- Gerekli evrakların tamamlanmış olması
- Belgenin geçerlilik süresine dikkat edilmesi
- Nerelerde ve nasıl kullanılacağına dair bilgi edinilmiş olması
- MYK belgesinin alınma zorunluluğunun bulunduğu mesleklerin tercih edilmesi
- Belge alınması beraberinde belgenin sorgulanıp doğrulanması
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Mesleki yeterlilik belgesi, belgelendirme yetkisi bulunan kuruluşlar tarafından verilir. Belgelendirme kuruluşları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylıdır. Mesleki yeterlilik belgesini almak isteyen kişiler MYK yani Mesleki Yeterlilik Kurumu’na başvuru yapması gerekir. Bu başvuruları genellikle belgelendirme kuruluşları sizin adınıza yapar. Kurum içi belgelerin hazırlanma süreci öncesinde uygulamalı ve teorik sınavlar yapılmaktadır. Belirli iş kollarında çalışabilmek için bu belgenin alınma zorunluluğu vardır. Örnek vermek gerekirse; doğalgaz işletmesinde çalışan doğalgaz tesisatçısı veya kaynakçılarının yeterlilik belgesi alması gereklidir.
Mesleki Yeterlilik Belgesini Kimler Almak Zorunda?
Mesleki yeterlilik belgesi alması gereken iş kolları oldukça geniş tutulmaktadır. Ayrıntılı listeye Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun web sitesinden ulaşmak mümkündür. Mesleki yeterlilik belgesi, meslekteki bilgisini, becerisini ispat edici belgeye sahip olacak kişiler, tehlikeli ve az tehlikeli meslek gruplarındaki kişiler için geçerlidir. Ayrıca emlak ve otomotiv sektörüne dair belge alma zorunluluğu da bulunmaktadır. Bu belgeyi almak için her zaman kuruma gidilmesi gerekmiyor. Çünkü MYK belgesi veren firmalar sayesinde başvuru yapılması ve belgenin temin edilmesi de mümkün ve daha kolay oluyor.
MYK Belgesi Veren Firmalar
MYK belgesi veren firmalar kurum tarafından belirli yetkiye sahip olmasıyla bu hizmeti sağlamaktadır. Kişilerin istek ve talepleri doğrultusunda sınava ve uygulamalı çalışmaya tabii tutularak bilgisini ölçeklendirmektedir. Bu sayede mevcut işine devam edebilmesi sağlanır. Özellikle otomotiv sektörü, elektrik ve tesisat türü işler için son derece zorunlu olduğu bilinmektedir. Bir işteki deneyiminizi, bilginizi ölçeklendiren bu belge aynı zamanda kariyerinizin devam etmesi demektir. MYK belgesi KDV’den muaf tutularak sınava girecek kişiden tahsil edilmektedir. Belge zorunluluğu bulunan meslek dallarına yönelik oluşan teşvik programları tek sefere mahsus olup tekrardan belge masrafı tahsil edilmemektedir.
Mesleki Yeterlilik Sınav Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mesleki yeterlilik sınav sürecinde belgelendirme kuruluşu sınava tabii tutulacak kişilere tüm süreç boyunca destek oluyor. Mesleki yeterlilik belgesi sınavı 2 aşamadan oluşuyor. İlk aşamada adaylar yazılı sınava tabii tutuluyor. 2. Aşamada ise sözlü sınav yapılarak adayın mesleki bilgisi ölçülüyor. Sınav sürecine başlamadan önce mutlaka belgelendirme kuruluşunun yetkilileri ile iletişime geçerek sınav ve sınav süreci hakkında detaylı bilgi alınmalıdır. Bu sayede hem sınav stresi en aza indirilir hem de sınav hakkında detaylı bilgiye sahip olup sınavı daha kolay bir şekilde geçebilirsiniz.
Sınav öncesi çalışmaları mutlaka yapılmalıdır. Sınava tabii tutulacağınız alan hakkında bilmeniz gereken tüm bilgilere çalışılmalıdır. Çünkü bu sınav yetkinliği ölçen bir sınavdır. Bu sınav sayesinde mesleki bilginiz kanıtlanır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Alması Gereken Sektörler
Mesleki yeterlilik belgesi alması gereken sektörler başında tehlikeli işler sınıfına giren mekanik işler ve elektrik konuları çok dikkat çekmektedir. Fakat sektör bazında incelenecek olursa aşağıdaki sıralama doğru bir yönlendirme olacaktır.
- Otomotiv
- İnşaat
- Makine, CNC, Hidrolik, Pnömatik
- Metal şekillendirme
- Ticaret
- Metal kaynak
- Tekstil
- Ulaştırma
- Plastik
Yukarıda belirtilen sektör çalışanlarının mesleki yeterlilik belge alma zorunluluğu vardır. Belgenin alınmaması durumunda işine son verilmesi mümkündür. Bu yüzden hem işçi hem de işveren güvenliği sayılırken gözetim kontrollerinde işletmenin verimliliği açısından da dikkat çekmektedir.
MYK Belgesi İçin Nereye Başvurulmalıdır?
MYK belgesi başvuru yapılarak alınabilen bir belgedir. Mesleki Yeterlilik Kurumu’na MYK belgesi veren firmalar aracılığıyla başvuru yapılması mümkündür. Bulunduğunuz ildeki MYK belgesi veren firmaya gitmeniz sonrası gerekli aşamalar size belirtilecektir. Bu sayede ne kadar ücret ödeyeceğinizi, ne zaman sınava gireceğiniz ve belgenizin ne kadar geçerli olduğu gibi detaylı bilgilere ulaşmanız mümkündür.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Ne İşe Yarar?
Mesleki yeterlilik belgesi tehlikeli ve az tehlikeli iş alanı için şart koşulduğunu vurgulamak gerekiyor. Ne işe yaradığına gelince kişinin yaptığı işte ne kadar başarılı olduğunu veya ne kadar bilgi sahibi olduğunu gösteriyor. İşletmeler açısından bu çok önemli rol oynuyor. Çünkü işe alınan her elemanın o işte doğru bilgiye sahip olduğu bu belge ile kanıtlanıyor. Adayların sınava tabii tutulması sayesinde mesleğindeki bilgiyi ispat ederek hem işvereni hem de kendi bilgisini ölçmüş oluyor. Başarılı olamayan kişiler farklı iş kollarında kendini geliştirmeye başlıyor. Bu belgeye sahip olan kişiler aynı zamanda çok hızlı iş bulabilme avantajına sahip olmaktadır. Çünkü belirli iş kollarında yeterli bilgiye sahip olan kişi MYK belgesi ile durumunu ispat edebilir. İş istihdamı açısından önemli rol oynayan bu belge işsizliğin azalmasını da sağlamaktadır.
MYK Belgesi Alma Zorunluluğu Olan Kaç Meslek Var?
Son yıllarda mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan meslek gruplarının sayısı 143 olarak biliniyordu. Fakat yeni düzenlemeler ile birlikte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getiren mesleklerin sayısı arttı. Yapılan düzenlemeler ile birlikte bu sayı 183’e yükseldi. Ancak belgelendirme şartı getirilen meslek gruplarının ilerleyen zamanda daha da artacağı düşünülmektedir.
Mesleki yeterlilik belgesi başvurusu yaparken mutlaka yukarıdaki bilgilerin ışığında ve detaylıca araştırma yaparak adım atılmalıdır. Özellikler belirtmek gerekirse dikkat etmeniz gereken 4 adım vardır. Bunlar;
- Belgelendirme kuruluşu seçimi
- Mesleki yeterlilik başvurusu
- Sınav süreci
- Mesleki yeterlilik belgesinin alınması ve süresi
Bu 4 adımda mutlaka dikkatli olunmalı. Bu sayede süreç uzamadan kolaylıkla mesleki yeterlilik belgesine sahip olabilirsiniz. Tüm aşamalar boyunca dikkatlice araştırmalar yapılmalı ve yetkililerle irtibatı kesmeden bilgi sahibi olunmalıdır.