Mesleki Yeterlilik Belgesi Veren Kurumlar
Başvurularda belgelendirme gerektiğinde yetkili kurumlar tarafından verilen doğru evrakların kullanılması önem taşıyor. Brisa Akademi mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar arasında ulusal tanınırlığa sahip bir kaynak olarak karşınıza çıkıyor. Mesleki yeterlilik belgesi Mesleki Yeterlilik Kurumu yani MYK tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan alınmalı. Aksi halde geçersiz sayılacak yerlerden alınırsa işlemlerde aksaklık yaşanabiliyor. Yurt dışı ve yurt içi iş başvuruları gibi işlemlerde yeterlilik belgesi veren kurumlar, firmalar tercih edilirken bu yüzden dikkat edilmeli.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Kimler İçin Geçerli?
Dosyanıza eklemek için mesleki yeterlilik belgesi almanız gerekiyorsa mesleğinize göre bu belgeyi alması gereken gruptasınız demek oluyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla belirlenen mesleklere bu şart getirildi. Aynı biçimde kimi meslekler de sonradan bazı diğer kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde bu gruba dahil edildi. Güncel olarak pek çok meslek MYK mesleki yeterlilik belgesi kapsamına alındı. Bunların arasında mühendislikler, eczacılık, hemşirelik, mimarlık ve ebelik de var. Tıp doktorları ve diş doktorları da mesleki yeterlilik belgesi alabilen meslek sahipleri arasına katıldı.
Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar ve firmalar arasında bulunan, sınav ve belgelendirme yapmak üzere belirlenmiş yerlerden bu meslekler belge alabiliyor. Mesleki yeterlilik kurumunun kapsamında olan meslekler de TÜRKAK tarafından belirleniyor. Yani Türk Akreditasyon Kurumu TÜRKAK tarafından akredite edilmiş standartlara uygun bir yeterlilik sağlayanlar belgelendiriliyor. Meslek listelerinde yer alan gruplara mensup kişiler, belgelendirme için Brisa gibi kurumlara başvurabilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi İçin Nereye Başvurulur?
MYK tarafından yetkilendirilmiş kurumlar belge sağlayabiliyor. Bütün detayları TÜRKAK tarafından belirlenip ilgili yasalara konu olan meslekler, sınavlarda başarılı kişiler tarafından icra edilebiliyor. Sistem ulusal ve uluslararası olarak yani Türkiye’nin kendi içinde ve ülkeler arasında standardizasyonunu sağlıyor.
Özellikle beş yılı aşkın süredir bu alanda çalışmalar artırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir tebliğ yayınlayarak belge hakkında ilk adımı atmış oldu. 25/05/2015 tarihli yayımlanan ilk tebliğde meslekler adlandırıldı. Bakanlığın bu adımına göre 40 meslek için mensuplara belge sağlama zorunluluğu başlatıldı. Bunun ardından da MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu ve TÜRKAK akreditesi önem kazandı. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale gelince Brisa Akademi de bu hizmeti veren saygın kurumlar arasında yerini aldı. Bu tarihten beri Brisa Akademi olarak MYK hizmeti vermekteyiz.
Neden Önem Taşıyor?
Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu bu konudaki bütün hukuki düzenlemelere bir bakış sunuyor. Bu kanunda düzenlenen temel esaslara göre kimi mesleklerde belirli bir tarihte Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmayan kişiler kabul görmeyecek. Yani mesleklere göre kanun nezdinde belge istenen grup kapsamındaysanız belge almanız mecburi tutuluyor. Belirlenen süre aşıldığında hala belgelendirme sağlamayan kişiler meslekte çalıştırılamayacak. Bu düzenlemelere göre belgelendirme yapan ve MYK tarafından yetkilendirilmiş olan Brisa Akademi adayların tercihi oluyor. Türk akreditasyon kurumu tarafından akredite edilmiş kurumlar arasında bulunan MYK hizmeti veren Brisa Akademi güvenilir ve özenli belge hizmeti veriyor.
TÜRKAK tarafından belirlenmiş ve mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar veya firmalar tercih edilecek yerleri oluşturuyor. Çünkü sınavlarda başarılı olan mesleklere mensup kişiler doğru kriterlere göre belgelendirilmeli. Türkiye’nin, mesleki yeterlilik kurumunun kanun nezdinde geçerli kıldığı özelliklere göre ilerleyen sürek akredite gerektiriyor. Kanunda yer alan şartları sağlamak önem taşıyor, üstelik kurumlar sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetki alıyorlar. Yetkisi dahilinde belgelendirme yapan Brisa Akademi ulusal ve uluslararası seviyede değerlendirme ve meslek belgelendirme faaliyetlerinde başarı kazanıyor.
Personel Belgelendirme Kuruluşları
Personel değerlendirme kuruluşları arasında seçkin bir yere sahip olan Brisa Akademi belgelendirme alanında vurgulanan isimlerden. Brisa Akademi akreditasyon sahibi yani Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş bir akademi. Başvuru sahiplerini değerlendirip belge verirken ulusal olarak yetkinliğini kullanıyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş olan akademide yapılabilecek faaliyetler resmen belirlenmiş.
Kurum yetkisi kapsamındaki ulusal standartlara uygun sınavları uygulamaya tecrübesiyle devam ediyor. Diğer yandan bu sürecin sonucunda da mesleki belgelendirme faaliyetlerinde bulunuyor. Mesleki yeterlilik belgesi verme hakkına sahip olan kuruluşumuz güvenilir bir firma durumunda bulunuyor.
2015 ve 2017’den Bu Yana Neler Değişti?
Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından 6645 sayılı kanunla ilgili değişiklikler gerçekleştiriliyor. Bu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki açıklamalar MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi için geçerli. Örneğin tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak tanımlanan meslekler belge zorunluğuna geçirildi. Böylece Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ücretlerle mesleki yeterlilik belgesi alınması mecburi oldu.
Bakanlık evvela 25/05/2015 tarihinde Resmî Gazete’de ilk tebliğini yayımladı ve bu 2015/1 nolu olarak anılan tebliğ ile 40 meslek ortaya çıktı. Bu meslekler belge zorunluluğunun kurum tarafından standardı hazırlanmış olan tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler sınıfını oluşturdu. Bakanlık daha sonra ikinci bir tebliği daha yayınlama gereği gördü ve 2016/1 numaralı tebliğ ortaya çıktı. Yayımlanma tarihi 24/03/2016 olan bu tebliğ de 8 mesleği daha bahsi gereçn ilk gruba ekledi. Ertesi yıl ise 26/09/2017 tarihinde, yine Resmi Gazete’de, 33 mesleği daha belge ibrazını zorunlu kılan gruba ekleyen üçüncü tebliğ yayımlandı. Toplam sayı böylelikle MYK kapsamındaki belge zorunluluğu taşıyan 81 mesleğe ulaştı.
Belge Zorunluluğu İçin Şartlar ve Süre
Öncelikle bir mesleğe belge zorunluluğu getirilmesi için mesleğin ulusal meslek standardı yayımlanmış olan meslekler arasında bulunması gerekiyor. Tebliğ yayımlanarak mesleğiniz belge ibrazı mecburi meslekler arasına girdiyse yine süreniz var. Çünkü bu durumda da tebliğden sonra 12 aylık bir süre tanınıyor. Tebliğ yayım tarihini esas alarak, mecburi olması durumunda bir yıl içinde mesleki yeterlilik belgenizi alabilirsiniz.
26/09/2017 tarihinde Resmî Gazetede 2017/1 nolu tebliği yayımlayan bakanlığa göre bu aşamada eklenen 33 meslekte belge ibraz etme zorunluluğu 26/09/2018 tarihinde başladı. Bu açıklama da 12 aylık süreyi doğrular nitelikte görülüyor. Sürenin dolmasından evvel yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını araştırarak siz de belge alabilirsiniz. Bir yıl içinde bu kuruluşlardan birine müracaat etmeniz ve sınavları geçmeniz gerekiyor. Bireysel başvuru sahipleri sınavlar sonucunda mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanmış oluyorlar.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Şartı Aranmaması
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaması için kişinin mesleki eğitim almış olması gerekiyor. Kanunu inceleyerek tam kapsamı araştırabilirsiniz. 3308 numaralı Mesleki Eğitim Kanunu bu konuda detayları belirliyor. Buna göre ustalık belgesi sahibi olanlar şartın kapsamı dışında. Benzer biçimde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki mesleki ve teknik eğitim okullarından veya bu özelliklere sahip üniversite bölümlerinden mezun olanlar belgeden muaf olabiliyor.
Belgelendirme kuruluşlarının yapacağı TÜRKAK’a uygun sınavlar sonucunda sağlanan belgeler de mezuniyet yerine geçiyor. Ayrıca İşsizlik Sigortası Fonu bir kereliğine adayların sınav masrafını karşılayabiliyor. Buradaki şart sınavdan başarılı olacağını adayın garanti etmesi, aksi halde ücretler fonca karşılanmıyor. Bireyler diledikleri belgelendirme kuruluşlarına başvurabiliyor. Kuruluşlar Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmişse ilgili ulusal organizasyonu yapıyorlar. Böylece bu kurumların teorik veya uygulamalı sınavları ilk aşamayı oluşturuyor. Sınav aşamalarında başarılı olan bireylere akredite sağlamaları durumunda MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi veriliyor.